Ruta Beograd – Bern, Švajcarska, preko italijanskih Alpa

Za sve one koji Leto 2016 planiraju da provedu u planinskim predelima, daleko od vreline i mediteranske gužve, jedna od preporuka Etno Kampa jeste ruta do Berna, prestonice Švajcarske, pravcem preko Slovenije i Italijanskih Alpi.

Rutu smo osmisli na način da bude optimalna za odmor od 10-ak dana.

Ukupna dužina puta ove rute, u jednom pravcu, koju Mišelin preporučuje za prevoz kamperom, jeste 1.328 km, dok je najveći deo rute pod autoputem (1.230 km). Miselin mapa rute izgleda ovako:

bern-001

SLOVENIJA

Prva stanica, koju Etno Kamp preporučuje za ovu rutu jeste Bled, Slovenija. Bledsko jezero sa svim svojim sadržajima, pruža kompletan užitak: jezero u dolini planinskih masiva, koji i leti, obezbedjuje sasvim prijatnu klimu. Kamp koji, ovom prilikom preporučujemo jeste novootvoreni kamp Perun Lince , koji se nalazi u oblasti Blejska Dobrava. Na predstavljenom sajtu (prethodni link) dostupne su cene i sve ostale informacije koje vas mogu motivisati da 2 dana svog putovanja ove rute provedete baš ovde.

Minhen-001

Informacije radi, kampovi u Sloveniji su uglavnom manjeg kapaciteta i solidno uredjeni. Desetak većih kampova jeste uglavnom pri termalnim izvorima, koji su popularni za tzv. Zimsko kampovanje. Odmor i parkiranje kamper vozila dozvoljeni su na svim parkiralištima i odmorištima, osim tamo gde je to izričito zabranjeno. Pri manjim kampovima na raspolaganju su i privatni ugostitelji, koji svojom ponudom vina i lokalnih specijaliteta, boravak u Slovenačkim kampovima čini nezaboravnim.

Sa Bleda, krećemo ka Italiji, preko Dolomita i Milana.

ITALIJA

Dolomiti

Italijanski kampovi su uglavnom dobro opremljeni, nude obilje dodatnih sadržaja. Pre dolaska u kamp, neophodno je proveriti raspoloživost slobodnih mesta i preporuka je da se izvrši rezervacija. Noćenje izvan kampova i kamp odmorišta nije zabranjeno, odnosno nije kažnjivo, ali iz sigurnosnih razloga, preporuka je da se noćenje, ako ne u kampovima, obavlja na za to obeleženim mestima “area di sosta camper”, a kojih ima uglavnom u svakom većem mestu.

Na ovoj ruti, Etno Kamp preporučuje do 3 dana odmora u kamp resortu Caravan Park Sexten  Ovaj resort pruža kompletan sadržaj koji vam na ovom konceptu letovanja može pružiti apsolutno prepuštanje priprodi i njenim čarima. Obavezna je rezervacija u ovom kampu.

Portoroz-002

Oblast Trento

Kampovi u oblasti Juzni Tirol pružaju odličnu opremljenost i komfor kako za letnji, tako i za zimski odmor. Kampovi koje preporučujemo u ovom delu Italije su

– Camp Sass Dlacia

Nica-004

– Camp Seiser ALM

– Lern camp Moosbauer

Za uživanje u Italiji, preporučujemo do 5 dana u okviru ove rute.

ŠVAJCARSKA

Švajcarska je zemlja koja, po pitanju kamperizma, razvijena, i to uglavnom pored mnogobrojnih jezera, skijaških centara i većih gradova. Ono što jeste bitno napomenuti kod kampova u ovoj zemlji, jeste da toaleti ne postoje odvojeni za ženski i muški pol, već su integrisani. Dopunjavanje kampera u kampovima, vrši se uz doplatu. Detaljni pregled kampova i informacija o kampovima u Švajcarskoj na linku Švajcarska kampovi Podsećamo, noćenje izvan kampova je zabranjeno, samo ponegde dozvoljeno na benzinskim stanicama, što je vidno obeleženo. Kamp organizacije Evrope, definišu Švajcarsku kao vrlo bezbednu i sigurnu zemlju za kamperizam. Na ovoj ruti, zamislili smo da se ide do glavnog grada, Berna, pa evo i kampova u okolini Kampovi u okolini Bernakoje svakako treba posetiti po vašem izboru.

Vama i Vašoj porodici ostaje da uživate i da svoj odmor ili istraživanje upodobite tako da dobijete maximum. Naravno, utisce i fotografije Vas pozivamo da podelite sa nama!

Sretan put Vam želi Etno kamp!