Ruta Beograd – Milano – Portorož (preko Italijanskih Alpi)

Za vas koji ovo Leto 2016 planirate da provedete u planinskim predelima u blizini predela prelepih Alpskih jezera, daleko od vreline i mediteranske gužve, jedna od preporuka Etno Kampa jeste ruta do Milana, prestonice Evropske mode, pravcem preko Slovenije i Italijanskih Alpi.

Rutu smo osmisli na način da bude optimalna za letnji odmor od 10ak dana.

Ukupna dužina puta ove rute, u jednom pravcu, koju Mišelin preporučuje za prevoz kamperom, jeste 1.680 km, dok je najveći deo rute pod autoputem (1.415 km). Mapa rute puta izgleda ovako:

Portoroz-001

Mišelin link ove rute sa preporučenim stop stanicama Bg – Milano – Portoroz via Michelin

SLOVENIJA

Prva stanica, koju Etno Kamp preporučuje za ovu rutu jeste Bled, Slovenija. Bledsko jezero sa svim svojim sadržajima, pruža kompletan užitak: jezero u dolini planinskih masiva, koji i leti, pruža sasvim prijatnu klimu. Kamp koji, ovom prilikom preporučujemo jeste novootvoreni Kamp Perun Lince , koji se nalazi u oblasti Blejska Dobrava. Na predstavljenom sajtu (prethodni link) dostupne su cene i sve ostale informacije koje vas mogu motivisati da 2 dana svog putovanja ove rute provedete baš ovde. Ukoliko se odlučite za ovaj kamp, predlažemo da svoj boravak obevezno rezervišete.

Informacije radi, kampovi u Sloveniji su uglavnom manjeg kapaciteta i solidno uredjeni. Desetak većih kampova jeste uglavnom pri termalnim izvorima, koji su popularni za tzv. Zimsko kampovanje. Odmor i parkiranje kampera dozvoljeni su na svim parkiralištima i odmorištima, osim tamo gde je to izričito zabranjeno. Pri manjim kampovima na raspolaganju su i privatni ugostitelji, koji svojom ponudom vina i lokalnih specijaliteta, boravak u Slovenačkim kampovima čini nezaboravnim.

Sa Bleda, krećemo ka Italiji, preko Dolomita.

ITALIJA

Dolomiti

Italijanski kampovi su uglavnom dobro opremljeni, nude obilje dodatnih sadržaja. Pre dolaska u kamp, neophodno je proveriti raspoloživost slobodnih mesta i preporuka je da se izvrši rezervacija. Noćenje izvan kampova i kamp odmorišta nije zabranjeno, odnosno nije kažnjivo, ali iz sigurnosnih razloga, preporuka je da se noćenje, ako ne u kampovima, obavlja na za to obeleženim mestima “area di sosta camper”, a kojih ima uglavnom u svakom većem mestu.

Na ovoj ruti, Etno Kamp preporučuje 2-3 dana odmora u kamp resortu Caravan Park Sexten Ovaj resort pruža kompletan sadržaj koji vam na ovom konceptu letovanja može pružiti apsolutno prepuštanje priprodi i njenim čarima. Obavezna je rezervacija u ovom kampu.

Portoroz-002

Oblast Trento – jezero Lago di Garda

Jedno od prelepih Alpskih jezera jeste jezero kod grada Di Garda – Lago di Garda, koje je ujedno i najveće jezero u Italiji. Jezero se prostire na površini od 370 km2, sa svojih pet ostvra. Ostrvo Garda je najveće, zatim tu su još i ostrvo San Bjađo, treće po veličini je Trimelone, dok su dva manja ostvra Ostrvo Snova i Ostrvo Maslina. Jezero Garda nalazi se na severu Italije, izmedju pokrajine Lombardija, Veneto i Trentino – Južni tirol.

Portoroz-003
Portoroz-004

Na svojoj severnoj obali, jezero je okruženo strmim planinskim masivima, dok na jugu preovladavju nizije, gde se jezero širi i postaje veće. Dužina ovog prirodnog jezera je 52km, najveća širina je 16km, a najveća izmerena dubina iznosi 346m. Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 65m. Jezero Garda cele godine posećuju turisti iz svih krajeva sveta, a on to duguje svojoj prirodnoj lepoti, blagoj klimi, ali i tipičnoj vegetaciji, jer ovde uspevaju kesten, orah, maslina, grožđe, oleandri, mimoze, čempresi; nekada je uzgoj limuna bio važna privredna grana, dok se danas uzgaja samo kao prirodna atrakcija.

Detaljne informacije o ovoj regiji nalaze se na linku http://www.gardalakeuk.com/

Kampovi koje Etno Kamp preporučuje na ovom jezeru su:

– Camping Garda Guilia

– Camping Arco Lido

– Camping Toscolano

Napomene radi, kampovi u oblasti Južni Tirol detalji dostupni OVDE pružaju odličnu opremljenosti i komfor kako za letnji, tako i za zimski odmor. Kampovi koje, takodje, preporučujemo u ovom delu Italije su

– camp Sass Dlacia

Nica-004

– Camp Seiser ALM

– Lern camp Moosbauer

Za uživanje u ovom delu Italije, preporučujemo do 2-3 dana u okviru ove rute.

MILANO

Nakon odmora duše i tela u prelepim Italijanskim Alpima, upućujemo se ka urbanom delu Italije, centru mode, Milanu. Za preporuku je da obidjete outlet centre i vidite šta ima od aktuelnih rasporodaja. U samom Milanu, odnosno okolini, postoji nekoliko finih kampova, ukoliko vam vreme odnese šoping, pa se uželite odmora. Preporuka je Kamp Milano, koji pruža nezaboravan momenat spavanja izmedju drveća Camp Milano

Iz Milana, još malo hedonizma, na ruti su gradovi Vićenca i Padova, pa ukoliko ste se uželeli još malo urbanizma, svakako ih vredi obići i posetiti.

Vraćamo se preko Slovenije, stižemo do Portoroža.

 SLOVENIJA, PORTOROŽ

Kamp koji preporučujemo jeste kamp  Lucija

Medjutim, obavezno pogledajte i pregled ostalih kampova u prelepom primorskom Slovenačkom gradiću Portoroz – Piran kampovi

Vama i Vašoj porodici ostaje da uživate i da svoj odmor upodobite tako da dobijete maximum. Naravno, utisce i fotografije Vas pozivamo da podelite sa nama!

Sretan put Vam želi Etno Kamp!