Ruta Beograd – Tasos, Grčka

Rutu Beograd – Tasos osmisli smo način da podrži kvalitetno putovanje u trajanju od nekih 7 dana.

Mišelin prepoznaje 2 pravca: Preko Bugarske, što ne preporučujemo (zbog loših puteva, gde bi put, iako kraći po km, bio puno vremenski duži) i preko Makedonije i Grčke – Soluna – Keramoti – Limenas (pravac 1 na slici ispod).

Tasos-001

Ukupna dužina puta, pravcem preko Makedonije (granični prelaz Preševo) i Grčke je 809 km, što pretpostavlja nekih 11h vožnje. Od ovoga, oko 640 km je autoputem.

SRBIJA – MAKEDONIJA

Ukoliko želite da napravite jednodnevnu ili dvodnevnu pauzu u jednom od kampova na ovoj ruti, preporučujemo u Vranju kamp Enigma ili kamp Belvulle u okolini Skoplja.

Tasos-002
Tasos-003

Grčka

Kada uđete u Grčku od graničnog prelaza Evzoni nastavljate 50-ak km do kružnog prstena (ring road) oko Soluna gde ćete slediti zelene putokaze za Kavalu, da bi ste do Kavale stigli autoputem koji je pred leto 2009. u potpunosti završen. Dakle, pratite zelene table “Kavala” jer postoje i plave koje će vas takođe odvesti do Kavale, ali ćete putovati tri puta duže jer nije autoput.

Kada se, nakon 140km vožnje po odličnom autoputu od Soluna približite Kavali, nemojte u nju ulaziti nego nastavite autoputem i pratite zelene putokaze za Xanthi nekih 30-ak kilometara, sve dok ne ugledate putokaz za Keramoti zajedno sa oznakom za ferryboat. Tu se isključite sa autoputa, pratite putokaze za Keramoti i ostaje vam oko 20km solidnog puta do luke gde ćete se ukrcati na trajekt koji plovi do glavnog mesta na Tasosu – Limenas. Trajektom se plovi 8km, što u najboljem slučaju sa sve ukrcavanjem i iskrcavanjem traje manje od sat vremena. U špicu sezone trajekti iz ove luke polaze na svakih pola sata. Kada se iskrcate u Limenasu ostaje vam još najviše 50 minuta lagane vožnje do bilo kog mesta na obali.

Dakle, ovim najboljim putem od Beograda do Limenasa ima oko 810km.

 Ostrvo Tasos

Tasos je najsevernije grčko ostrvo. Veoma popularno među našim turistima, Tasos je ostrvo koga krasi prijatna klima, brojne mirne plaže i divlje uvale. Tasos se često naziva „smaragdno ostrvo“ zbog prozirne i čiste vode azurne boje, ili „šuma koja pliva“ zbog guste vegetacije. Prečnika je manjeg od 25 km, a obima oko 100 km. Ostrvo Tasos bogato je nadaleko čuvenim mermerom, maslinama i medom.

Limenas je glavni i najveći grad Tasosa do kojeg prvo stižete trajektom. Slikovite uličice, taverne i barovi na obali mora, raznovrstan kulturni život i arheološka nalazišta samo su deo ponude ovog grada. Drugi po veličini grad, Limenarija i prelepi Potos, najjužnija mesta ostrva, nikoga ne ostavljaju nezadovoljnim. Nedaleko od Potosa nalazi se Pefkari, predivno sidrište gde borovi niču iz vode. Mesto Skala Potamia nalazi se na najlepšoj plaži ostrva – Golden beach, koju nikako ne smete zaobići. Unutrašnjost ostrva Tasos je potpuno netaknuti planinski predeo sa raštrkanim selima koje ni vreme nije promenilo. Bogate borove šume prekrivaju celo ostrvo. Plavetnilo mora, zelenilo šuma i blistavo beli mermer, obala isprepletana skivenim zalivima pružiće Vam nezaboravno iskustvo. Prema Herodotu, ocu istorije, ostrvo Tasos je ime dobilo po sinu feničanskog kralja Aginora, Tasosu. Mitologija kaže da je Tasos stigao na ostrvo tražeći svoju sestru Evropu koju je oteo Zevs. Propovedajući hrišćanstvo, ovuda je prošao i apostol Pavle na putu ka Filipima. Ni Odisej mu nije odoleo jer, dok je prolazio pored zaliva sirena i čuo njihovu zanosnu pesmu, došao je u iskušenje da zauvek ostane tu. Čak je i Hipokrat odabrao ovo ostrvo i živeći na njemu 4 godine napisao neka od svojih najvećih dela. O bogatoj istoriji Tasosa svedoče mnogobrojni antički ostaci, koji ga čine ogromnim muzejom.

Kampovi na Tasosu

  1. Camping Deadalos
Tasos-004
Tasos-005
Tasos-006
  1. Camping Golden Beach 

Jedan od najlepših kampova na jednoj od najlepših plaza ovog ostvra. Pruža veliki broj mesta za kamper parking, dok su cene u top sezoni

– smeštaj po detetu = 3,30 EUR noc

– smeštaj za odrasle = 5,40 EUR noc

– parking za kamper = 6,30 EUR

– Struja = 4 EUR

Ovaj kamp pruža obilje dodatnih sadržaja, kroz sportive na pesku i vodi.

Tasos-011
  1. Camping Pefkari

Cene su približno slične u svim kampovima.

Plaže na Tasosu

Među plažama Tasosa prilično je teško izdvojiti najlepše plaže, uzevši u obzir da je svaka od njih lepa na svoj način. Neke su lepo uređene, sa brojnim sadržajima, neke su takozvane divlje plaže, na kojima nema kafića niti bilo kakvih dodatnih sadržaja, ali svejedno pružaju pravo uživanje, dok su neke posebno uređene i namenjene za porodice sa decom. Naše preporuke za smeštaj u blizini ovih prelepih plaža pogledajte ovde

Plaža Tripiti (gr. Τρυπητή)

Na svega 12 kilometara udaljenosti od glavnog grada ostrva Tasos, Limenas (gr. Λιμένας), nalazi se jedno od najposećenijih turističkih mesta na celom ostrvu, Limenarija (gr. Λιμενάρια). A na svega oko 2 kilometra udaljenosti od centra Limenarije, kada se krene prema Marijesu (gr. Μαριές) nalazi se i jedna od najlepših plaža ostrva, plaža Tripiti.

Tasos-007

Na plaži se nalazi fini pesak, koji mestimično prelazi u sitan šljunak. Koliko je poznato, na plaži Tripiti se vrlo retko pojavljuju talasi, a u krajnjem desnom delu ove plaže se nalazi betonski mol, koji je idealan za skokove u more. U neposrednoj blizini ove plaže, koja je obrasla borovima nalazi se nekoliko ugostiteljskih objekata, vila i hotela, kao i parking. Ono što predstavlja posebnu draž plaže Tripiti jeste i čuveni prolaz u stenama. Da biste prošli kroz ovaj prolaz, neophodno je da ga preplivate, a nakon što to učinite sigurno ćete biti opčinjeni, jer ćete ugledati jednu od najlepših, usamljenih uvala na ostrvu.

Plaža Paradise (gr. Παραλία Παράδεισος)

Pristup i dostupnost plaži komplikovan, ali plaža prelepa. Do Paradise plaže u zavisnosti u kom gradu Tasosa odsedate možete stići jedino kolima za ne više od 30 minuta vožnje. Postoji parking, od koga na nekih 5 minuta silazite na plažu.

Paradise plaža se nalazi 30 km od Potosa, i 24 km od grada Limenas. Pristup plaži nije baš idealan, jer je reč o makadamskom putu, tako da većine naših turista izaberu da parkiraju auto na glavnom putu, pa idu peške do plaže. Postoji parking pored same plaže. Ova plaža ima svoje ostrvce, pa iskusniji plivači mogu proveriti svoje sposobnosti plivajući do njega.

Tasos-008

Paradise beach spada u najpopularnije plaže na Tasosu sa sitnim finim peskom kao i dugačkim plićakom od 30 m, što je idealno za malu decu. Ova rajska plaža ima i talase koji nisu opasni, jer je reč o izuzetno plitkoj vodi.

Na plaži postoji tuš pored restorana čije korišćenje se naplaćivalo 50 centi.

Jedan deo plaže je urbani gde možete iznajmiti ležaljku i suncobran, a jedan slobodan, gde možete instalirati svoju opremu.

Plaža Pahis (gr. Παχύς)

Kada krenete od Limenasa prema zapadnom delu ostrva, nakon desetak kilometara nailazite na jednu od najlepših plaža na Tasosu, kada su u pitanju porodice sa malom decom.

Plaža Pahis je prekrivena finim, sitnim peskom, a voda je plitka, te je kao takva odličan izbor za mališane. Uz to, na plaži postoji jedan kafić i jedan restoran, a duž cele plaže se nalaze borovi.

 Plaža Aliki (gr. Αλυκές)

Jedna od omiljenih plaža brojnih turista, ujedno je i jedna od najlepših plaža na Tasosu. Smeštena na jugoistočnom delu ostrva, plaža Aliki je od Limenasa udaljena tek nešto više od 30 kilometara, kada se krene prema jugoistočnom delu ostrva.

Tasos-009

Uz kristalno čisto more i lepo uređenu plažu posutu mahom sitnim šljunkom, ovde je idealno mesto za boravak porodica sa malom decom, uzevši u obzir da je more na ovom delu plitko, pa se mališani mogu nesmetano igrati u plićaku. Sama plaža je okružena borovima i maslinama, a posebnu draž plaži Aliki daje njena okolina. U neposrednoj blizini plaže se nalaze arheološka nalazišta, u kojima možete videti ostatke nekadašnje rezidencije drevne kraljice Alis, a materijalni dokazi potvrđuju da su upravo na ovom mestu starosedeoci ostrva pravili so, kojom su kasnije trgovali. Još jedna prednost plaže Aliki pored svega navedenog jeste i to što do plaže možete doći i lokalnim brodićima, koji reklamirajući turu do ove plaže tvrde da ćete se okupati na najlepšoj plaži ostrva Tasos.

Plaža Timonia (gr. Θυμωνιά)

Iako jedna od najlepših plaža na Tasosu, plaža Timonia spada u ne tako posećene. Ovo je jedna od onih takozvanih divljih plaža, na kojima nema ništa osim prelepog, čistog, tirkzno plavog mora i finog peska. Do plaže Timonia se stiže iz pravca gradića Astrisa (gr. Αστρίς), kada se krene prema Alikiju.

Plaža Roso Gremos (gr. Γκρεμός Ρόζα)

Nedaleko od jednog od najluksuznijih hotela na Tasosu, hotela „Royal Paradise“ koji je udaljen nešto manje od tri kilometra od grada Potosa (gr. Ποτος), smeštena je ova interesantna plaža. Specifičnost ove plaže, pred ostalog čine podvodni izvori, ali se savetuje oprez turistima, uzevši u obzir da se na pojedinim delovima prilikom ulaska u vodu nalazi krupnije kamenje.  No, čim prođete taj deo shvatićete zbog čega plaža Rozo Gremos spada u najlepše plaže Tasosa.

Tasos-010

Ova plaža se, praktično sastoji iz dva dela: njen levi deo pripada pomenutom hotelu, a desni je namenjen za slobodno korišćenje. S tim što i gosti koji nisu smešteni u hotelu mogu da borave na ovoj plaži, uz uslov da naruče barem jedno piće.

 Plaža Golden beach (gr. Χρυσή αμμουδιά)

Najveća plaža ostrva je od Limenasa udaljena svega desetak kilometara. Iako je uobičajen naziv Golden beach, čini se da joj više odgovara naziv „Zlatni pesak“, kako je zove lokalno stanovništvo.

Tasos-011

Kristalno čisto more, beli pesak, ležaljke, brojne taverne i kafići, različite sportske aktivnosti, plitak ulaz u more pogodan za mališane i one koji se ne snalaze baš dobro u plivanju – sve su to karakteristike najpopularnije plaže na ostrvu Tasos. Kao i mnoge druge plaže Tasosa, tako je i plaža Golden beach ponosan nosilac Plave zastavice Evropske Unije.

Mermerna plaža – plaža Saliara (gr. Σαλιάρα)

Beli kamenčići koji predstavljaju posebnost plaže Saliara, poznate i kao Mermerne plaže su ujedno i razlog zbog čega je more u ovom delu ostrva nalik Karipskom. Još jedna specifičnost ove plaže jeste što beli kamenčići kojima je prekrivena ostaju hladni i ako je temperatura vazduha 40 stepeni u plusu, pa je šetnja po njoj pravo uživanje. Mada je Mermerna plaža pomalo zabačena, od pre par godina je lepo uređena.

Tasos-012

U principu, do ove plaže je moguće stići i kolima, ali putem koji baš i nije naročito pristupačan, posebno za naše automobile, pa su mnogi turisti koju su imali prilike da borave na Tasosu saglasni da je svakako bolja varijanta ići brodićima koji tokom sezone voze iz Limenasa za Makriamos ili, pak direktno do Mermerne plaže. Inače, plaža Saliara je od Makriamosa (gr. Μακρύαμμος) udaljena nešto manje od 5 kilometara.

 Plaža Makriamos (gr. Μακρύαμμος)

Kada se udaljite od Limenasa oko dva kilometra, nailazite na još jednu plažu, koja takođe spada među najlepše plaže na Tasosu. Plaža Makriamos ima i jedan nedostatak, ako se tako može reći. Ovo je za sada jedina plaža na čitavom ostrvu na kojoj se naplaćuje ulaz. Cena bila tri evra po osobi. Inače, plaža Makriamos je prekrivena sitnim, finim peskom, a na njoj se nalaze brojni prateći sadržaji.

 Plaža Notos (gr. Νότος)

Iako na ovoj plaži nema drugih sadržaja, osim ležaljki, suncobrana i pića koje se naručuje od ljubaznog Grka koji šeta plažom, plaža Notos predstavlja sigurno jednu od najlepših plaža na Tasosu za one koji su željni mira, ali i avanture. Možda zvuči čudno ovaj spoj, ali da biste došli do ove plaže, neophodno je malo avanturističkog duha, uzevši u obzir da do nje nije tako jednostavno doći, to jest spustiti se sa glavnog puta. Ali, jedno je sigurno, kada je jednom budete otkrili, sigurno ćete joj se često vraćati.

Plaža Notos je prekirivena najsitnijim, finim peskom, a možda se baš na njoj iskrcao Tasos, kada je ostao opčinjen smaragdnom bojom mora. Upravo na ovoj plaži možete shvatiti zbog čega se ostrvo Tasos često naziva smaragdno ostrvo. Ova plaža se nalazi na oko 3 kilometra udaljenosti od grada Potosa, a odmah nakon već pomenute plaže Rozo Gremos.