Ruta Beograd – Sitonija, Grčka

Za sve one koji ovo leto 2016 planiraju da provedu u Grčkoj, jedna od preporuka Etno Kampa jeste oblast Sitonija na srednjem prstu Halkidikija, te kamp oblast Kalamitsi kao baza. Ukupna dužina puta, u jednom pravcu, kalkulacijom i pravcem koji Mišelin preporučuje, jeste negde oko 800 km, dok je najveći deo putanje vodi autoputem.

sitonija-01

Iz Beograda, krećemo ka Vranju i Skoplju.

SRBIJA – MAKEDONIJA

Ukoliko želite da napravite jednodnevnu ili dvodnevnu pauzu u jednom od kampova na ovoj ruti, preporučujemo Enigma kamp u Vranju

sitonija-02
sitonija-03
sitonija-04

ili kamp Bellvue u okolini Skoplja.

GRČKA

Nakon odmora, krećemo put odredišta, Sitonije, mesta Kalamitsi. Ide se pravcem preko Soluna (Thesalloniki). Uvažavajući preporuku za dnevnu kilometražu, preporučujemo da se do odredišta ide direktno. Stiže se do gradića Kalamitsi za nekih 2.5h od Soluna. Gradić Kalamitsi je adekvatno obeležen, tako da se kamp Thalata Kalamitsi camp village nalazi baš jako jednostavno.

Kalamitsi Thalata

Kamp je zaista dobro opremljen. Poseduje sve što jedan kamp treba da ima. Potpuno renoviran kamp, Kalamitsi se nalazi u idealnom prirodnom okruženju, sa dugom peščanom plažom smeštenom u zalivu. Pored toga, postoje i male stenovite uvale, idealne za ronjenje u plićaku. U okviru kampa sagrađen je i vrlo privlačan bazen. Pored porodica s decom, ciljna grupa ovog kampa su i mladi ljudi, tako da bar na plaži uveče zna da bude vrlo živahan. Svi WC i tuševi su kompletno renovirani za predstojeću sezonu. Kamperi mogu koristiti i mašine za sudove i mašine za veš, kao i frižidere. U okviru kampa postoji supermarket veličine 300 m2, snek bar, ambulanta, internet cafe, igraonica za decu, i tereni za fudbal, košarku, i odbojku.

sitonija-05
sitonija-06

Cene su pristojne, no svakako rezervišite svoje mesto na vreme. Kamp Thalata je kamp C cenovne kategorije, što znači da ćete za 2 odrasle osobe, parking mesto za kamper i priljučak za struju platiti izmedju 21 – 30 EUR za noć.

Kamp Areti

Kamp Areti Camping & Bungalows je miran kamp, namenjen pre svega porodicama s decom. Smešten je na dve prelepe plaže, među maslinjacima, eukaliptusima i borovima. Na samo 300 metara od obale nalaze se tri ostrvca koja su pogodna za ekskurzije i pecanje. U kampu postoje tereni za tenis, odbojku, i košarku. U okviru kompleksa postoje novosagrađeni bungalovi od kamena, veličine 65 m2, kao i bungalovi-brvnare. Bungalovi su za 2 ili 4 osobe, svi imaju klima uređaj, WC, i kuhinju. Areti se nalazi na zapadnoj obali Sitonije, i udaljen je 12 km od Neos Marmarosa, i 130 km od Soluna. Kamp je otvoren od 1. maja do 31. oktobra. Cene u špicu sezone: Odrasli: €9,00 Deca: €4,50 Šator / prikolica + auto: €14,00 Struja: €4,00

Kamp VALTI

Kamp Valti je veliki kamp, smešten na istočnoj strani Sitonije, sa pogledom na Svetu Goru. Ima veliki broj parcela za prikolice i šatore, a postoji je i bungalovi. Kamp se nalazi na samoj peščanoj plaži, i pogodan je za porodice sa decom. Na plaži postoji bar, koji radi i uveče, i služi i kao restoran.

Kamp ARMENISTIS

Kristalno čista smaragdna voda, beo pesak i smaragdno more, Armenistis je smešten u borovoj šumi površine 120 hektara. U kampu postoje svi sadržaji koje mogu zanimati kampere, uključujući palačinkarnicu, kafeteriju, bar, kao i restoran sa bogatim izborom vegetarijanske i mediteranske kuhinje. Kamp ima i letnji bioskop. Iz Armenistisa postoje organizovane ekskurzije na Svetu Goru. Cene: Odrasli: €7,20 Deca: €3,80 Auto: €3,70 Prikolica: €7,20 Kamper: €8,50 Šator: €6,30

Kamp AKTI ONEIROU

Jedan od najnovijih i najlepših kampova na Sitoniji. Smešten je u zadivljujućem prirodnom zalivu, 12 km iza mesta Vourvourou, na putu za Sarti. Osim parcela za šatore i prikolice koje su u senci drveća, u kampu postoji i 15 snežno belih bungalova, inspirisanih tradicionalnom arhitekturom Kiklada. Svi bungalovi imaju klima uređaj, TV, frižider, privatno kupatilo, i baštu. Dva bungalova imaju i kuhinju. Kamp je posebno poznat po baru Manassu koji se nalazi na plaži, i koji organizuje popodnevne i večernje žurke.

Da podsetimo na nekoliko činjenica, kad je Grčka, kao zemlja za kampovanje, u pitanju:

“Razmaženim” turistima u grčkim kampovima puno toga će nedostajati, dok će prilagodljivima Grčki kamperizam biti dobro ishodište za istraživanje ili godišnji odmor. Posebnost grčkih kampova su parcele pokrivene trstikom veličine od 40 – 60 m2. Poslastica grčkom kampinga je slobodno noćenje na sanjskim plažama Peloponeza i Ionskih ostrva. Ukoliko planirate usluge prevoza trajektom, rezervacije izvršite što je pre moguće, imajući u vidu da se već početkom sezone, cene udvostruče. Spavanje izvan kampova nije kažnjivo, ali je preporuka da se u većim gradovima obrati veća dužna pažnja.

Vama i Vašoj porodici i prijateljima ostaje da uživate i da svoj odmor ili istraživanje upodobite tako da dobijete maximum. Naravno, utisce i fotografije Vas pozivamo da podelite sa nama!

Sretan put Vam želi Etno kamp!